NAKIVO Backup&Replication v 15 minutách

Následující článek má demonstrovat snadnost nasazení NAKIVO Backup&Replication. Pro tento účel jsem vybral z možných variant virtuální appliance pro VMware ve formátu OVA.

Čas 0:00:00

Ze stránky výrobce: https://www.nakivo.com/resources/download/trial-download/ stáhněte OVA soubor, který nasaďte do svého prostředí VMware

Podle rychlosti vašeho připojení a odezvy VMware prostředí máte za pár minut (u mne za 4 minuty) nasazenou VA, kterou spusťte.

Čas 0:04:00

Spustíte VM a připojíte se na konzoli pro nastavení sítě (implicitně si VA vezme IP adresu z DHCP serveru)

Čas 0:06:00

Připravte si úložiště záloh. Já jsem použil Synology NAS a NFS sdílení. Možná se ptáte, proč archaický NFS protokol namísto SMB. NFS sdílené složky jsou neviditelné pro Windows stroje, v případě, že ve vaší síti bude řádit nějaký škodlivý kód, např. ransomware, data v NFS sdílené složce jsou naprosto v bezpečí. Ještě bezepčnější by bylo přímo na NASu instalovat komponentu NAKIVO Transporter, která by zapisovala přímo na lokální souborový systém NASu, tedy bez jakéhokoliv sdílení.

Čas 0:08:00

Připojte se na webové rozhraní na adrese „https://192.168.57.22:4443/c/login“, spustí se průvodce nastavením. Nejprve zadejte údaje administrátora.

Následuje první přihlášení.

Nyní je třeba projít základní nastavení. První zadáváte systémy zapojené do zálohování (VMware vSphere, samostatné VMware ESXi hosty, Hyper-V servery a fyzické stroje). My zadáme vCenter server spravující infrastrukturu. Pro zjednodušení použijeme účet administrátora, ale doporučuji vytvořit samostatný účet s omezenými právy jen pro NAKIVO BaR.

Dále je třeba přidat komponentu Transporter, která je výkonnou částí BaR, která provádí čtení zdrojových VM a zápis do úložiště záloh. Nejrychlejší je použít „Onboard transporter“, který je součástí samotné virtuální appliance.

Nakonec přidejte úložiště záloh – „Repository„. Můžete pro testování použít „Onboard repository“, což je úložiště vytvořené na samostatném virtuálním disku appliance BaR. My si vytvoříme Repository na sdílenou NFS složku vytvořenou na Synology NASu.

Čas 0:13:00

Nyní vytvoříme první úlohu „VMware vSphere backup job“

Nejprve vyberte zálohované VM. Můžete vybrat např. celého ESXi hosta a pak bude BaR automaticky přidávat každý nový VM do úlohy bez vašeho aktivního zásahu.

Zvolte úložiště záloh. My vybereme Synology namísto „Onboard repository“.

Zadejte plán spouštění této úlohy.

Nyní je třeba nastavit retenci záloh a počty bodů obnovy („Recover points„) denních, týdenních, měsíčních, ročních,…

Nakonec zbývá potvrdit možnosti úlohy (v tomto případě je nechte beze změn) a její název.

Nyní zvolte „Finish and Run“ a spusťe úlohu.

Čas 0:15:00

První úloha zálohování nyní běží.

V této chvíli máte plně funkční instalaci NAKIVO Backup&Replication. Samotný systém můžete dál ladit, instalovat další komponenty (např. Transportery, další Repository pro kopie záloh na další úložiště), vytvářet infrastrukturu pro off-site zálohy (např. do WASABI či Amazon cloudu), atd.

Cílem tohoto textu bylo demonstrovat, že v čase řádově 1/4 hodiny nasadíte funkční řešení zálohování virtuální infrastruktury. Pokud zvážíte ceny tohoto řešení, jde o naprosto skvělý poměr cena:výkon, v kombinaci se snadností nasazení a správy jde o nebezpečného protivníka konkurenčním nástrojům.